PSK:n oppilaat Nuorten parlamentissa

 Paraistenseudun koulu osallistui vuoden 2024 Nuorten parlamenttiin yhdessä Sarlinska skolanin kanssa. PSK:sta matkaan lähti kolme oppilasta + opettaja ja Sarlinskasta kaksi oppilasta + opettaja. Oppilaille oli jaettu omia vastuutehtäviä ja alla on PSK:n toimittajaoppilas Nikkin kertomus päiväst eduskunnassa.


PSK:n edustajaoppilaat istumassa keskellä edessä ns. "kokeneiden edustajien" paikalla

Yläkoululaiset mukana politiikassa

Paraistenseudun koulun 9-luokkalaiset Eeki Virtanen, Neon Sarelin ja Nikki Sipiläinen vierailivat perjantaina 12.4 eduskuntatalolla Helsingissä. Mukana olivat myös Sarlinska skolanin edustajat Xolani Bahne ja Anton Lindfors. Kyseessä oli “Nuorten parlamentti” niminen tapahtuma, johon Paraistenseudun koulu pääsi osallistumaan. Tapahtumassa 9-luokkalaiset pääsevät päiväksi tutustumaan poliitikon työpäivään erilaisten haastattelujen, äänestysten ja istuntojen muodossa.
Junamatkamme Helsinkiin sujui moitteettomasti ja nopeasti muiden edustajien kanssa keskustellessa.


Eduskuntatalolla meitä odotti turvatarkastus ja aamupala. Aamupalan jälkeen oppilaat jakautuvat valiokuntiinsa ja toimittajaoppilaat omaan tehtäväänsä. Tulevaisuusvaliokuntaan osallistunut Eeki Virtanen kuvailee valiokunnassa työskentelyä seuraavasti:

“Mun valiokunta oli tulevaisuusvaliokunta, ja sen aiheena oli some. Valiokunnassa meillä oli muutama valiokunnan jäsen ja asiantuntija, Perttu Pölönen. Kyseisen tunnin aikana käytiin paljon läpi somen haittoja, ja sitä kuinka siitä on tehty ja tehdään mahdollisimman koukuttava. Tunnin aikana saimme esittää erilaisia kysymyksiä liittyen tulevaisuusvaliokuntaan ja someen, mitä asialle yritetään tehdä ja mitä ihmisten kannattaisi itse tehdä.”

Oppilasedustajien osallistuessa valiokuntiinsa oli toimittajaoppilas Nikki Sipiläinen osallistumassa “nonstop” -kyselytuntiin. Siellä toimittajaoppilaat kysyvät tarkkoja kysymyksiä poliitikoilta, ja he vastaavat ilman aiempaa tietoa kysymyksistä. Kyselytuntiin osallistuivat mm. Joakim Vigelius (PS) ja Minja Koskela (VAS). Kävimme läpi paljon mielenkiintoisia kysymyksiä hallituksen leikkauksista jo hiilineutraalius-tavoitteeseen asti.


Palattuaan tehtävistään oppilasedustajat kerääntyivät täysistuntosaliin ja toimittajaoppilaat ylös lehtereille. Hallituksen puhemiehen Jussi Halla-Ahon saavuttua aloitimme täysistunnon. Täysistunnossa oppilasedustajat kysyvät puhemieheltä ennakkoon mietittyjä kysymyksiä. Puhemies kuuntelee kysymyksen ja antaa puheenvuoron vastaamaan kykenevälle ministerille. Esimerkiksi oppimistuloksista kysyttäessä sai puheenvuoron opetusministeri Anna-Maja Henriksson (RKP). Kysymyksiä oli paljon, ja ne olivat kaikki erilaisia. Erityisesti nuoria tuntui huolestuttavan Suomen talous, ilmastonmuutos ja ihmisten perustoimeentulo. Joistakin kysymyksistä toteutettiin myös harjoitusäänestys. Äänestimme esimerkiksi siitä, tulisiko opetuksessa painottaa enemmän itseohjautuvuutta tai pitäisikö Suomen säädellä pikamuodin materiaaleja. Istunto taltioitiin Yle-Areenaan.


Istunnon päätyttyä siirryimme juhlasaliin lounastamaan. Samalla syödessäsi pystyit tapaamaan kuuluisia poliitikkoja kuten Anna-Maja Henrikssonia tai Sebastian Tynkkystä.
Päivä oli osallistujiemme mielestä kaikin puolin onnistunut ja opettavainen.

-Nikki Sipiläinen, Paraistenseudun koulu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koulunuorisotyöntekijä Jessican haastattelu

Syksyinen hyvinvointipäivä pisti koko koulun liikkeelle!

8-luokkalaiset Taidetestaajissa 2023